Hyldeblomstsaft – den bedste opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft en god opskrift

Lav dejlig hjemmelavet hyldeblomstsaft og nyd den resten af sommeren. Her får du den bedste opskrift på hyldeblomst med masser af citron.

Hyldeblomstsaft er den skønneste sommerdrik og med en god portion hjemmelavet hyldeblomstsaft, har du saft nok til en lang og dejlig sommer.

Læs også: Lav en jorbærsmoothie med hyldeblomstsaft!

Vidste du... I gamle dage troede man, at gudinden Freja boede i hylden og skærmede mod alt ondt. Fældede man derfor hylden ved sit hus uden at plante en ny, kunne man blive ramt af ulykker. Og det er ikke den eneste magi, man har tilskrevet hylden. Nogle mente, at hyldens stærke duft kunne skræmme onde væsener og trolde væk.

I dag er fokus rettet mod hyldens gode medicinske egenskaber. Mange bruger hyld mod forkølelse, så mærker du, at forkølelsen er på vej, kan du lave en lille kande te af 20 g tørrede hyldeblomster til tre kopper vand og evt. søde med lidt honning. Teen vil få dig til at svede og (forhåbentlig) drive forkølelsen ud af kroppen.

Hyld siges også at holde myg væk, så sæt hyldegrene i soveværelset og stuen, hvis du vil være fri for myg. Og så kan den velduftende hyld altså også bruges til skøn hjemmelavet hyldeblomstsaft, som du får opskriften på lige her.

Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft

Opskriften giver 2 l hyldeblomstsaft

 • 20-30 hyldeblomstskærme uden stilk
 • 5 økologiske citroner
 • ½ kg sukker
 • 4 tsk citronsyre (kan købes her)
 • 1 ½ l kogende vand

Du skal også bruge Atamon til at skylle flaskerne med.

Sådan laver du hyldeblomstsaft

 1. Ryst hylden godt for snavs og insekter.
 2. Læg hylden i en ler- eller plastikskål med blomsterne nedad.
 3. Vask citronerne, og skær dem ud i tynde skiver. Fordel citronerne ned mellem blomsterne. 
 4. Opløs sukker og citronsyre i det kogende vand. Hæld vandet over hylden. Dæk skålen til med et låg eller tallerken.
 5. Lad hyldeblomstsaften trække i køleskab i 5 dage, og rør i den hver dag.
 6. Filtrer saften gennem en sigte eller ved hjælp af en hulske. Skold flaskerne i kogende vand og skyl dem i atamon. Hæld hyldeblomstsaften på flaskerne gennem en tragt.

Tip! Laver du mere end én portion hyldeblomstsaft, så kom 2 spsk atamon i saften, så holder den længere.

Hyldeblomstsaft en god opskrift

Sådan dyrker du hyld!

Hyld er ret hårdfør og meget let at dyrke. Jorden må gerne være næringsrig og let fugtig, men al slags jord kan stort set bruges. Dyrker du hyld for at få mange blomster og bær, skal hylden dog placeres i en god havejord, have lys og vand og stå uden for meget konkurrence.

Hyld vokser hurtigt, og det kan derfor være nødvendigt at beskære den for at holde væksten nede i plukkehøjde. Fjern nogle af de ældste grene med jævne mellemrum, og tag lidt af højden på de blivende grene. Beskær hylden efter høst.

Prøv også: Frugt-is-pinde med hyldeblomst - klik her!